Moeten alle belangen gewogen worden in onze democratie? Zo ja, horen de belangen van de dieren daar ook bij? Zo ja, hoe gaan we ze dan een plek geven in ons rechtssysteem?
De Amerikaanse jurist Steven Wise spant sinds kort processen aan tegen eigenaren van chimpansees. Volgens hem houden zij de dieren ten onrechte gevangen. Chimpansees zijn namelijk ‘personen’ en de wet dicteert dat je ‘personen’ niet zonder een vorm van proces mag opsluiten. De juridische strijd, die inmiddels wereldwijd met belangstelling wordt gevolgd door dieractivisten, ethici en filosofie, roept een paar fundamentele vragen op: kunnen dieren (rechts)personen zijn en is hun opsluiting in dat geval onrechtmatig? Dr. Erno Eskens, auteur van Democratie voor dieren en van Een beestachtige geschiedenis van de filosofie, neemt stelling en gaat met de zaal in gesprek.
Filosoof Erno Eskens i(1964) is programmadirecteur bij de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden). Hij studeerde filosofie en politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 1992 was hij betrokken bij de oprichting van Filosofie Magazine, het tijdschrift waar hij later hoofdredacteur werd.
Zie ook Dr. Erno Eskens.
Liane Bredée says
Niet alleen chimpansé’s zijn levende wezens met recht op goede behandeling. Als we verder kijken in de wereld om ons heen dan zien we dat ook alle dieren respect verdienen, net zoals alle mensen, in welke vorm dan ook. wij mensen vernietigen stelselmatig het LEVEN, tot we onszelf vernietigen. We kappen bomen om die er niet voor niets zijn, jagen op dieren die – naar wij domme mensen denken – kostbare onderdelen hebben.
Wij mensen hebben dat allemaal bedacht maar het is een illusie. Lees JAap Hiddinga er maar op na: hij ligt een tipje van de sluier op.