Wat doe je als je hoort dat je binnen een paar jaar doodgaat? Leg je je erbij neer? Laat je alles vallen? Kun je je verzoenen met je lot?
Zou je je leven met alles erop en eraan nog duizend keer willen leven? Friedrich Nietzsche stelt zijn lezers deze vraag. Het is een vraag die vooral actueel wordt als je hoort dat je binnenkort doodgaat. Erno Eskens legde de nietzscheaanse vraag voor aan Arnhemse collega-filosoof André de Vries nadat bij hem kanker was geconstateerd en hij woedend was op het lot dat hem trof. Het leidde tot een inmiddels gepubliceerde briefwisseling over het lot, de tijd en de zin van het leven.
In zijn inleiding blikt Erno Eskens terug op de briefwisseling. Hij staat stil bij de centrale vraag van het boek: kun je je ooit echt verzoenen met de dood? Kun je, zoals Friedrich Nietzsche voorstelde, liefde voor je (nood)lot hebben? Kun je ja zeggen tegen het leven op het moment dat het ernstig tegenzit?
Samen met de aanwezigen zal Eskens de verschillende manieren om met de laatste levensfase om te gaan onderzoeken. Hij onderscheidt daarbij de traditionele verzoeningsleer van de christenen (Je komt vast wel in de hemel), de verzoeningsleer van de stoïcijnen (Je wist toch al dat je doodging?) en de verzoeningsleer van Friedrich Nietzsche (de tijd is rond, je zult eeuwig wederkeren).
Erno Eskens (1964) is programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte. Hij studeerde filosofie en politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en stond aan de basis van Filosofie Magazine en de Maand van de filosofie. Hij publiceerde onder meer Democratie voor dieren en de Filosofische reisgids voor Nederland en Vlaanderen. In 2015 promoveerde hij op Een beestachtige geschiedenis van de filosofie. In 2017 publiceerde hij met André de Vries het brievenboek Amor fati; filosoferen tegen het einde.
U kunt een geluidsopname bestellen van deze lezing.
Geef een reactie