Wist je dat er in het verleden een land is geweest dat een bijzondere vrouwvriendelijke cultuur kende?
Ooit is er een tijd geweest waarin vrouwen en moeders respect en aanzien genoten. Zowel op economisch, sociaal als religieus gebied. In de kunst en de archeologie zijn talloze bewijzen van dit verloren moederland te vinden.
In de oertijd vormt de vrouw de hoeksteen van de samenleving. Men eert de stammoeder en via de stammoeder de oermoeder. Het godsbeeld was vrouwelijk. In den beginne was God een vrouw.
Ook later in de nieuwe steentijd blijft het vrouwelijke in ere. Daarna is er een omslag gekomen naar het vaderland. De vrijheid van het vrouwelijke wordt ingeperkt. Zowel op economisch en sociaal als religieus gebied. Het mens- en godsbeeld wordt mannelijk.
Vandaag leven wij in de nadagen van het patriarchaat, de nadagen van het vaderland. Het is belangrijk dit verloren en vergeten moederland te herinneren. Wanneer je de mannelijke en vrouwelijke vermogens in je zelf in balans brengt wordt je heel en een. Je legt de schillen van een vrouwvijandige vadercultuur af. Je kent naast het vaderland nu ook het moederland. Je komt thuis in jezelf.
Dr. Annine van der Meer is godsdiensthistoricus en theoloog. Zij promoveerde in 1989 bij Professor Gilles Quispel. Als kenner van de gnosis was hij het die haar al in het begin van haar studietijd deed kennismaken met Sophia, de vrouw van God in de gnosis.
Annine van der Meer is verbonden aan kenniscentrum Pansophia. Zij geeft regelmatig lezingen en cursussen. Tevens is zij docent aan diverse opleidingen. In maart 2006 is haar boek VAN VENUS TOT MADONNA, een verborgen geschiedenis uitgekomen, en eind 2007 zal het platenboek VENUS IN BEELD een blik op dertigduizend jaar Venuskunst uitkomen.
U kunt een geluidsopname bestellen van deze lezing.