Er wordt gesteld dat onze lichaamscellen met elkaar communiceren, met elkaar praten om van elkaar te weten wat er op welk tijdstip moet worden gedaan, bijv. de aanmaak van een hormoon.
Neem de alvleesklier. Tussen de zeer vele cellen van de alvleesklier liggen over het hele orgaan verspreid groepjes cellen. Elk groepje telt 200 tot 400 cellen. Deze celeilandjes zijn voor het eerst beschreven door de onderzoeker Paul Langerhans (1853). Zij dragen zijn naam: eilandjes van Langerhans. De onderzoeker zelf, noch andere geleerden, wisten iets van een functie van deze celgroepen.
Het duurde nog ruim 30 jaar, voordat ontdekt werd, dat de cellen van deze eilandjes een hormoon maken. De naam van het hormoon werd afgeleid van het Latijnse woord voor eiland, insula. Het hormoon insuline was gevonden. Inmiddels is bekend dat er ongeveer anderhalf miljoen eilandjes zijn en dat driehonderd miljoen velden betrokken zijn bij het aanleveren van insuline. Er is constant vraag naar dit hormoon, dat er voor zorgt de glucose (bloedsuiker)spiegel laag te houden. Omdat elke cel er ongeveer 5 uur over doet alvorens insuline gevormd is, moet er een geweldige organisatie zijn om een constante productie mogelijk te maken.
De cellen moeten dus van elkaar weten hoe ver elke cel is in het productieproces en hoeveel insuline er op elk moment nodig is. Er moet een vorm van communicatie zijn. Hoe is dit door de natuur georganiseerd? En hoe vindt dit plaats bij andere groepen cellen, bijvoorbeeld bij de aanmaak van rode bloedcellen, waarvan er elke seconde vele miljoenen worden aangemaakt en ook worden afgebroken om het totale aantal erythrocyten (rode bloedcellen) constant te houden?
Kunnen wij dit begrijpen vanuit de reguliere, Westerse kijk op de geneeskunde, of moeten wij ons daarvoor verdiepen in de integrale geneeskunde, dus een gecombineerde visie vanuit geneeskundige tradities?
Het antwoord wordt tijdens de lezing gegeven.
Een bijna niet te bevatten beeld zal worden gepresenteerd van hoe onze lichaamscellen met elkaar communiceren. Speciale aandacht zal ook worden gegeven aan het begrip stamcel. Dit is een soort moedercel, die op veel plaatsen in het lichaam voorkomt en zich omzet in meer orgaangerichte cellen. Stamcellen, ingespoten in de kransslagader van het hart, veranderen in echte hartcellen om collega-cellen die door ziekte beschadigd zijn te vervangen.
Bovenstaande is slechts het topje van de berg vol verbazing, die ons (u en ik) ten deel wordt als wij vol verwondering het begrip celcommunicatie gaan uitwerken.
Dr. Erik Dankmeijer Medical Consultant
U kunt een geluidsopname bestellen van deze lezing.