Thich Nhat Hanh vatte als volgt het levensbelang van aandacht samen: ‘Aandacht is het vermogen in het nu te zijn.
Als we niet in het nu zijn, hebben we de afspraak met het leven gemist.’ In alle grote spirituele scholen is het oefenen in aandacht belangrijk. Meditatie en contemplatie zijn vanouds aangewezen oefenvormen. Vandaag spreekt men graag over ‘mindfulness’. Door met meer aandacht te leven worden we zelf een gelukkiger en liefdevoller mens en dragen we bij aan het welzijn van alle levende wezens.
Aandacht heeft alles te maken met hier en nu aanwezig zijn, echt luisteren en echt zien. Het is misschien wel het belangrijkste instrument van liefde. Wie aandacht oefent, oefent levenskunst. Hij of zij kan zo de rijkdommen ontdekken die tevoorschijn komen wanneer we ons niet meer permanent laten afleiden en oog krijgen voor wat er in onszelf omgaat, voor de ander en voor de natuur.
De boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh vatte als volgt het levensbelang van aandacht samen: ‘Aandacht is het vermogen in het nu te zijn. Als we niet in het nu zijn, hebben we de afspraak met het leven gemist.’
In zijn inleiding zal Hein Stufkens ingaan op drie aspecten van aandacht: hier en nu zijn, leeg zijn en gewaarzijn. Ook zullen we op verschillende manieren aandacht oefenen en is er gelegenheid voor dialoog naar aanleiding van de lezing.
Hein Stufkens (1947) is filosoof, leraar en auteur van tal van boeken op het gebied van spiritualiteit en zingeving. Samen met zijn echtgenote Brigitte Stufkens-Geerlings woont en werkt hij in het door hun gestichte bezinningscentrum ‘La Cordelle’ te Cadzand.
Zie www.lacordelle.nl.
U kunt een geluidsopname bestellen van deze lezing.
Geef een reactie