Het diepe besef van de eenheid van al wat is betekent werkelijk geluk. Het bevrijdt ons van onze ik-kramp en maakt ons tot mensen die van mededogen zijn vervuld. Dat geluk is niet enkel weggelegd voor een handjevol heiligen of verlichten, maar het is de uiteindelijke bestemming van ieder mens en heel de mensheid.
Die overtuiging vinden wij terug in alle grote spirituele tradities van de wereld. Bovendien wijzen die tradities een weg om die bestemming te bereiken: het is de weg van de zelfkennis. Daar leren wij dat ons ‘ego’ niet de enige werkelijkheid is in ons leven, maar dat daaronder onze ware aard (ons zelf, onze Boeddhanatuur, de Christus in ons) schuilgaat en wacht tot wij ons openen voor wie wij in wezen zijn.
Heiligen, bodhisattva’s, mystici en gnostici hebben laten zien dat het kan. Tegen de achtergrond van het immense lijden van mens en natuur in onze tijd is de geboorte van de geest-mens, de liefde-mens, in ieder van ons meer dan ooit noodzakelijk.
Hein Stufkens (1947) is filosoof/dichter en leraar. Hij is geïnspireerd door gnostische en mystieke christelijke tradities (met name die van Franciscus), maar ook door zenboeddhisme en dieptepsychologie van C.C.Jung. Van zijn hand verschenen tal van boeken en artikelen op het gebied van zingeving en spiritualiteit. Samen met zijn vrouw Brigitte Stufkens-Geerlings leidt hij het door hen gestichte cursus- en bezinningscentrum ‘La Cordelle’ te Cadzand.