De grenzen van de materiële groei in zicht zijn, is vooruitvluchten in verdere en onhoudbare economische groei geen optie meer en moet er gezocht worden naar een “kwaliteit van leven” die nog binnen de draagkracht van de fysieke aarde inpasbaar is en die er tegelijkertijd vanuit menselijk oogpunt toe doet. Herhaling van de eerdere ‘duurzaamheid’-problemen uit de geschiedenis kan alleen maar worden voorkomen, door naar een min of meer gedeeld mens- en wereldbeeld te zoeken. Door binnen dat wereldbeeld stelselmatig de tegenstellingen te overbruggen, wordt een praktische beleidsagenda verkregen voor het vermijden van de volgende crisis en kan eindelijk zicht op een “duurzame ontwikkeling” worden geboden. Wanneer een samenleving zich eenmaal tot doel heeft gesteld om dat min of meer gedeelde wereldbeeld na te streven, dan kunnen maatschappelijke trends naar dramatische eenzijdigheid eerder worden onderkend en democratisch worden gecorrigeerd. Duurzaamheid en de zorg voor toekomstige generaties blijken dan meer met een menswaardige houding in het heden te maken hebben, dan met becijferingen over de toekomst; het is een vorm van beschaving.
Prof.Ir. Klaas van Egmond heeft in Wageningen levensmiddelentechnologie gestudeerd en is sinds 1972 milieuonderzoeker geweest. Sinds 1988 was hij directeur van het milieuonderzoek in het RIVM. Van 2004 tot 2008 heeft hij leiding gegeven aan het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), zoals dat uiteindelijk tot zelfstandig en onafhankelijk planbureau was uitgegroeid. Het planbureau adviseerde het kabinet op het gebied van milieu, natuur- en duurzaamheidvraagstukken. Sinds 1 januari 2008 is hij full time faculteitshoogleraar Geo-wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht.
Na zich decennia lang te hebben verdiept in de technische kanten van het milieu- en duurzaamheidvraagstuk heeft hij zich de afgelopen twee jaar ook bezig gehouden met de culturele kanten van het vraagstuk. Hij heeft daarover recent een boek gepubliceerd onder de titel “Een Vorm van Beschaving” (Uitgeverij Christofoor).
U kunt een geluidsopname bestellen van deze lezing.