Het open venster van Joanne Klink
“Er is meer…” is ontstaan als werkgroep in 1995 naar aanleiding van het boek ‘Het open venster’ van Joanne Klink. Deze theologe en schrijfster werd bekend met haar kinderbijbels. Later schreef zij ook boeken over meer algemeen spirituele onderwerpen, zoals reïncarnatie, doorgevingen, esoterie en de weg van de inwijding. In ‘Het open venster’ vertelt Joanne Klink over een ‘luik’ van dogmatisch, rationeel en materiegebonden denken dat het zicht op de eeuwigheidswaarde van onze werkelijkheid belemmert. Alleen in ons eigen hart kunnen wij het venster openen.
Nieuwe tijd
In de gespreksgroep rond het boek van Joanne Klink werd een grote belangstelling voor het ‘nieuwetijdsdenken’ gedeeld. Die belangstelling resulteerde in het organiseren van lezingen. Landelijk groeide ook binnen de protestantse kerk de interesse in het denken over de ‘nieuwe tijd’. “Er is meer…” droeg bij aan een landelijk project ‘Dialoog kerk en nieuwe tijd’ dat in 1997/1998 o.a. plaats vond in Eindhoven. Naast lezingen organiseerde de werkgroep cursussen. Zo gaf Hans Stolp bijvoorbeeld cursussen over Esoterisch Bijbellezen en het Thomas evangelie. In 2003 gaf hij op een woensdagmiddag een bijzondere lezing voor kinderen over engelen, chakra’s en ‘wat is doodgaan’.
Sprekers
Zomaar nog een aantal namen van sprekers die in de loop van de jaren lezingen of workshops gaven voor “Er is meer…”: Jacob Slavenburg, Marcel Messing, Roy Martina, Paul Liekens, Hein Stufkens, Pim van Lommel, Aleid Schilder, Anna Lamb, Piet Schelling, Daniel van Egmond, Arie van Buuren, Marieke de Vrij, Hans Gerding, Roelof Tichelaar, Peter Toonen, Janet Ossebaard en vele anderen.
Bijzondere ruimte
Zeker in de eerste jaren dat wij lezingen organiseerden reageerden bezoekers vaak verwonderd: dat dit kan in een kerk. Vaak werd er ‘niet thuis’ gegeven in de kerken wanneer het ging om een open gesprek over de nieuwe spiritualiteit. Daarom waren onze lezingen een bijzondere plek waar mensen zich thuis voelden. Ook de sprekers gaven steeds weer te kennen dat zij de sfeer van de kerk(zaal) bijzonder vonden. Het voelde anders dan elders. Hans Stolp kon bijvoorbeeld ontroerd zijn over al die ‘overige aanwezigen’ die om de bezoekers heen waren.
Belangstelling en betrokkenheid
Lang had “Er is meer…” een vast publiek dat alle lezingen bezocht. Later werd meer bewust gekozen welke lezing men wilde bezoeken en bracht de spreker zijn of haar eigen publiek mee. Vanaf het begin hebben wij echter een groot adressenbestand gehad van mensen die op de hoogte willen blijven van wat wij doen en welke lezingen en cursussen wij organiseren.
Nieuw begin
Na een aantal lezingen over de betekenis van 2012 en de transformatie in dat jaar besloten wij een jaar uit te trekken om ons te bezinnen op de toekomst van “Er is meer…”. Dit ‘sabbatsjaar’ werd besteed om met een aantal nieuwe mensen ons te bezinnen op onze thema’s, onze doelgroep, de vorm van onze lezingen. Ook gezien het feit dat een groot aantal mensen tegenwoordig hun informatie via Google verzamelt en niet via lezingen besloten wij dat wij avonden willen organiseren waarin het niet alleen om informatie gaat, maar ook om beleving en verbinding. Dit komt tot uitdrukking in onze nieuwe visie die op onze website te lezen is.