Een bijnadoodervaring (BDE) is de herinnering aan alle indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand, met elementen zoals het ervaren van een tunnel, het licht, een levenspanorama, het ontmoeten van overleden dierbaren of het waarnemen van je eigen reanimatie. De BDE kan optreden tijdens een hartstilstand maar ook bij een ernstige ziekte of tijdens een stervensproces. Na deze ervaring verdwijnt de angst voor de dood en ook het levensinzicht verandert, vooral liefde en compassie naar jezelf, naar anderen en de natuur wordt belangrijk.
In de lezing wordt ingegaan op een studie naar BDE bij patiënten die een hartstilstand hebben overleefd.
Het onderzoek naar BDE confronteert ons met de beperkingen van onze huidige medische inzichten over ons bewustzijn en herinneringen in relatie met de hersenen. Zou het zo kunnen zijn, dat de hersenen als een soort ontvangstapparaat functioneren voor het bewustzijn en herinneringen? Op deze avond zal een video worden vertoond, waarin enkele mensen uitvoerig vertellen over hun BDE.
Pim van Lommel is cardioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Via zijn werk is hij in aanraking gekomen met bijnadoodervaringen, die sinds jaren een bron van inspiratie zijn in zijn werk. Sinds 1986 actief in het onderzoek naar het verschijnsel Bijnadood- ervaring, met vele publicaties en lezingen.