Religie en kunst bestaan bij de gratie van onze verbeelding. Het boek van Tjeu van den Berk, ‘Mystagogie’, is een ode aan het verbeeldend bewustzijn waarin een mens speelt, zich illusies vormt, droomt en gevoelig is voor het paradoxale karakter van het leven. In onze westerse cultuur werd de verbeelding eeuwenlang aan de dichters overgelaten en stond zich-iets-verbeelden gelijk aan zich-iets-inbeelden.
Het verbeeldend bewustzijn, door Van den Berk in zijn boek symbolisch bewustzijn genoemd, stond centraal in de oude inwijdingen van de mysteriegodsdiensten, ook in de christelijke, en speelt eveneens sterk door in de hedendaagse esthetisering van het wereldbeeld. Religie en kunst bestaan bij de gratie van symbolen, bij de gratie van een verbeelde werkelijkheid, en hebben in wezen niets van doen met dogmatische leerstelligheid.
Dr. Tjeu van den Berk studeerde theologie in Rome, Lyon en Utrecht. Hij werkte tot voor kort aan de Katholieke Universiteit te Utrecht.
Hij houdt zich in zijn vakgebied bezig met ‘initiati‘, ‘religie en kunst’ (met name film en muziek) en ‘symboliseringsprocessen’. Bekende boeken van hem zijn: Die Zauberflöte, een alchemistische allegorie. Mystagogie; inwijding in het symbolisch bewustzijn. Het mysterie van de hersenstam en Het Numineuze. Op de bodem van de ziel, onbewuste drijfveren in de spirituele beleving.
U kunt een geluidsopname bestellen van deze lezing.