Afgelopen zomer heeft u kunnen kiezen voor onderstaande thema’s. We hebben uw keuzes bij elkaar opgeteld en gaan met deze uitslag voor u aan de slag.
Wij danken hartelijk voor het maken van uw keuzes, er is dan ook goed gebruik van gemaakt.
- Thema: Leven op het ritme van de stilte / langzaam leven
De stilte en het dagritme van kloosters zijn voor veel mensen een bron van inspiratie. Maar hoe maak je nou die rust en regelmaat deel van je gewone dagelijkse leven in deze drukke en (te) veel eisende tijd?
- Thema: De ziel gaat te voet
Wandelen als spreekbuis voor de ziel. Wanneer ben je een pelgrim? En betekent dat altijd een lange voetreis? Of ligt het veel dichterbij dan we denken? We gaan op zoek naar sleutels die toegang kunnen geven tot onze pelgrimsziel.
- Thema: Natuurwezens
In de meeste landen ter wereld kent men ze nog: de natuurwezens. Met vele verschillende namen worden ze aangeduid, zoals kabouters, gnomen, elfen, nimfen, eenhoorns. In de meeste landen worden ze nog steeds als een vanzelfsprekende realiteit gezien, alleen in Europa en Noord-Amerika is men hen steeds meer gaan zien als fantasie of als sprookjesfiguren in plaats van de etherische wezens die de manifestatie van alle materie mogelijk maken en hier over heersen.
- Lezing door Marieke de Vrij
Marieke de Vrij (1953), spiritueel trendsetter en maatschappelijk raadsvrouwe, inspireert velen om tot uitbreiding van hun bestaande (vak)kennis en bewustzijn te komen. Marieke wil graag bezieling terugbrengen, omdat zij -en velen met haar- geloven dat je daardoor duurzame vernieuwing stimuleert en een maatschappelijke vooruitgang boekt. Zij stelt zich hiermee dienstbaar op om vorm te geven aan deze brede maatschappelijke ontwikkeling en initieert daarmee vernieuwing op diverse terreinen. Dit doet zij door het geven van advies, lezingen, trainingen, workshops voor zowel bedrijven als particulieren, symposia en themagerichte consulten op diverse vakgebieden.
- Ik heb de tijd – Paul Loomans
Zenmonnik Paul Loomans laat in zeven simpele stappen zien hoe gemakkelijk en natuurlijk het is om wél vanuit rust het leven te benaderen. Het enige dat je nodig hebt, is aandacht en een beetje geduld. ‘Tijdsurfen’ is de naam die Loomans hieraan geeft.
- Nooit meer stress – Onno Nieveen
In deze interactieve lezing worden de nieuwste ontwikkelingen besproken op het gebied van alledaagse stress en de relatie daarvan met ons gedrag en onze gezondheid. Ook wordt geschetst hoe we er in ons dagelijks leven voor kunnen zorgen dat stress geen vat meer op ons heeft. Onno Nieveen laat ons kennismaken met de PPD resonantie, geluidsfrequenties die rechtstreeks op ons diepste, instinctieve brein inwerken. Digitale homeopathie!
- Een levensregel voor beginners – Wil Derkse
De Benedictijnse voorschriften voor monniken zijn zeker niet alleen bedoeld voor kloosterlingen, zo laat Wil Derkse ons zien in zijn vertaling van deze regels naar onze moderne tijd. Wanneer we ons houden aan deze spirituele ‘regels’ is ons leven authentieker, rijker en vreedzamer, voor onszelf en voor onze gemeenschap.
- Dankbaar. Denken over danken na de dood van God – Paul van Tongeren
Vroeger stond er op geboortekaartjes: met grote dankbaarheid ontvingen we van God…. Maar als God niet (meer) bestaat, is dankbaarheid dan nog zinvol? Of voegt het als levenshouding iets toe aan ons geluk?
- Maria Magdalena, vrouw naast Jezus – Danielle van Dijk
Paus Franciscus erkende op 10 juni 2016 Maria Magdalena als apostel naast Petrus. Hij wijdde ook een feestdag aan haar: 22 juli. Was zij inderdaad ‘alleen maar’ een apostel? Danielle van Dijk laat ons opnieuw kennismaken met Maria Magdalena, maar dan in een hele andere rol dan die haar eeuwenlang is opgelegd, o.a aan de hand van veel afbeeldingen van unieke schilderijen van de grote schilders uit de Renaissance en de Vlaamse Primitieven, waarin de betekenis van Maria Magdalena opmeesterlijke wijze in symboliek verborgen is.
- Tibetaanse dodenboek: het diamanten voertuig naar verlichting – Erik Bruijn
Binnen de taboedoorbrekende traditie van de Tibetaanse yogi’s weet men zelfs het stervensproces te benutten als een unieke kans voor het bereiken van innerlijke ontwaking. Het ‘Bardo Thödol’, het boek dat in het Westen het ‘Tibetaanse Dodenboek’ wordt genoemd, bevat daartoe waardevolle instructies. Het is een diepzinnig geschrift over de geheimen van de menselijke geest en de ware aard van zijn misleidende projecties.
- Voorbij de illusie – Jaap Hiddinga
‘Het leven is een illusie’ is een uitspraak die vaak gebruikt wordt in spirituele en filosofische geschriften. Ieder weldenkend en welvoelend bewust mens erkent dat het leven vol illusies zit. Vervolgens probeert men zich vrij te maken en zoekt vrijheid van denken en beleven op het spirituele vlak, maar ook daar komt men al snel de illusies tegen. De mens zoekt maar blijft met die eeuwenoude vraag zitten: als het leven één grote illusie is, wat is dan de werkelijkheid?
- Wie denk je wel dat je bent – Michiel Koperdraat
Vanuit de overtuiging dat we pas werkelijk diepgang kunnen krijgen in ons handelen als we ons eigen wezen leren kennen, zet Michiel Koperdraat ons op het spoor van de filosofie van Peter Ouspensky en de essentie van persoonlijke ontwikkeling, die verborgen ligt áchter alle uiterlijkheden.
In deze interactieve lezing bespreekt Michiel Koperdraat het belang en de mogelijkheid van eigen Levenscoach te worden, Eigen Wijsheid te vinden en daardoor Innerlijke Vrijheid te realiseren.
- Waarom het kwaad goede mensen treft: Reincarnatie tussen Duisternis en Licht – Matthijs Kamphoff
Worden we beloond voor goedaardig geleide levens en gestraft voor slecht gedrag? Is het leven op Aarde een leerproces of gaat het om iets anders? Wat komt de reïncarnerende ziel tegen in haar ontmoetingen met Duisternis en Licht, en wat betekenen de keuzes die zij hierin maakt voor haar eigen ontwikkeling?
- Dementie, een andere kijk – Hans Siepel
Het is waar dat de ziekte dementie de hersencellen aantast en dat de geest zich terugtrekt uit ‘onze werkelijkheid’. Maar naar welke werkelijkheid gaat ze dan? In zijn boek laat Hans Siepel die andere betekenis van dementie zien. De geest van een dementerende houdt niet op te bestaan wanneer hersencellen worden aangetast. Integendeel. De diepere lagen komen in de nevelen van de dementie aan de oppervlakte. De ziel spreekt.
- Kabbala, de levensboom – Magda van der Ende
Zoals iedere spirituele weg heeft ook de kabbala, deel van de westerse mystiek, bewustwording tot doel. De kabbalistische traditie is gebaseerd op de Bijbel. De levensboom en de ladder van Jakob zijn de traditionele middelen waarmee kennis over de mens, de wereld en de relatie met God wordt overgedragen. In inleidingen, lezingen en cursussen geeft Magda van der Ende inzicht in de werking van de levensboom en de mystieke lezing van de Bijbel.
Uw keuzes kunnen niet meer aan ons kenbaar gemaakt worden.
Wij gaan aan de slag met bovenstaande keuzemogelijkheden.
Liane Bredee says
Het zijn allemaal weer belangrijke onderwerpen. Geweldig dat Jaap Hiddinga ook een keuzemogelijkheid is! Maar alle onderwerpen zijn verder boeiend.
Veel succes
Liane Bredee says
Ik vind n4, 14 en 15 ook erg belangrijk. Een heel goede manier om te onderzoeken wat de mensen bevalt.